L'Àliga és un dels elements més destacats de la Patum. El més característic és el seu ball que l'han convertit en un referent musical i festiu de primer ordre.
La guita és l’únic element del bestiari festiu d’aquesta tipologia que s’ha mantingut vigent de forma continuada.
La presència de diables a la Patum es coneix des de 1628. Des de finals de la guerra civil es generalitzen dues menes de diables, anomenant-se maces els que porten aquests estris.
La Patum de Berga és la festa de Corpus, celebrada a Berga almenys des de 1454. L’estructura actual està documentada al 1725, mantenint-se amb lleugeres variants fins avui. Les característiques actuals, els espais, les músiques i els elements, es van fixar a final del segle XIX i es mantenen perfectament vigents.
Es celebra de dimecres a diumenge de Corpus.
Els Turcs i cavallets estan documentats des del 1628. Inicialment eren dos turcs i quatre cavallets, però pocs anys després evolucionen cap els quatre personatges a cada bàndol que conformen la comparsa avui.
La mulassa és l’element festiu més antic de Reus. A mitjan segle XVIII existien a Reus dues mulasses que llençaven foc, la gran i la petita, però aquesta va tenir una vida curta.
L’àliga reusenca és documentada des del 1627 i va sortir fins al 1738, amb algunes intermitències.
Es troba documentat al 1826 i al 1834, però no per formar part de la festa sinó per motivacions polítiques.
Referenciat a Barcelona únicament al 1423 i sense cap tradició a Reus, és creat al 2007.